18 Ocak 2012 Çarşamba

genel saglik sigortasi en cok sorulan sorular

is fikirleri, saglik sigortasi


Gelir testinin ardından prim ödemesi çıkanlar 12 ay boyunca genel sağlık sigortası primi yatırmak zorunda kalacak. Yeni yıldan itibaren hayata geçen Genel Sağlık Sigortası, vatandaşın birinci gündem maddesi oldu.

Sadece 9 milyon 100 bin yeşil kartlı değil, öğrenimini devam ettirmeyip 18 yaşını dolduran ile

25 yaşını bitirmiş kişiler de Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'na koştu. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne göre hane halkı üzerinden yapılan gelir testlerinde vatandaşın kafasını karıştıran birçok mesele bulunuyor. Söz konusu kafa karışıklıklarının çözülmesi için Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabiri en çok karşılaşılan soruların cevaplarını konularının uzmanlarına sordu.


GELİRE GÖRE NE KADAR SAĞLIK PRİMİ YATIRACAĞIM? 

GSS'nin getirdiği en önemli düzenleme gelir tespiti üzerinden sağlık primi yatırılması konusu. Buna göre 9 milyondan fazla yeşil kartlı, herhangi bir kaydı bulunmayan 1 milyon 700 bin kişi, 18 yaşını dolduran ve herhangi bir işte çalışmayan, okumayan, 25 yaşını doldurmuş üniversite mezunları gelir testi yaptıracak. Kayıtlı oldukları adresteki gelir, o evde yaşayan kişi sayısına bölünecek. Örneğin 960 lira emekli aylığı alan bir baba ile anne ve 25 yaşını dolduran çocuk gelir testine girecek ve üçe bölünecek. Kişi başı gelir 320 lira olduğu için bu çocuk 35,46 lira sağlık primi yatıracak.

1 LİRA ZENGİN İLE FAKİRİ AYIRIYOR 

Asgari ücret üzerinden hesaplanan sağlık priminde kişi başı gelir 294 lira ise G-0 fakir, 295
lira ise zengin sınıfına girilecek. 1 lira sağlık primi yatırma ile yatırmamanın ince çizgisi olarak belirlendi. 295 lira ile 888,50 lira arasında geliri bulunanlar G-1 sınıfına girecek 35,46 lira ödeyecek. Kişi başı gelir 886,50 lira ile 1.773 lira arasında ise G-2 sınıfına girecek ve 106,38 lira sağlık primi yatırılacak. 1.773 lira ve üzeri kişi başı geliri olanlar ise 212,73 lira ödeyecek

G-3 sınıfına girecek. Türkiye'de oturma hakkı kazanan yabancılar da 212,73 lira yatıracak.


PRİMLER ZİRAAT BANKASINA YATIRILACAK 

Gelir testinin ardından ortaya çıkan genel sağlık sigortası primleri Ziraat Bankası şubelerine vatandaşlık numarası üzerinden yatırılacak. GSS primi dendiğinde banka memurları parayı alıp karşılığında makbuz verecek. Primler aylık ödenebileceği gibi toplu olarak da ödemek mümkün. Ancak ödenmeyen primlere faiz işleyecek.


60 GÜN SAĞLIK PRİM BORCU OLAN YANDI 

Genel Sağlık Sigortası sistemi Bağ-Kurluların sağlık sistemi üzerine kuruldu. Buna göre gelir testi yaptırıp prim yatırması gerekenler hastaneye gittiğinde 60 gün sağlık prim borcu görünürse sistem cevap vermeyecek. Vatandaş burada cebinden para ödeyip muayene olacak, ilaçlarını cebinden karşılayacak. Daha sonra borçlu olduğu 60 günü yatırırsa genel sağlık sigortası kaldığı yerden devam edecek. SSK'lıların sağlık sisteminde ise bu yapı daha esnek bulunuyor. 90 gün primi bulunan ve işten ayrılanlar 100 gün boyunca sağlık hizmeti alabiliyor.

SAĞLIK PRİMLERİ EMEKLİLİĞE YANSIMIYOR

Yeni döneme ilişkin vatandaşların en çok yönelttikleri soruların başında 'Yatırdığımız primler emekliliğe yansıyacak mı?' yönünde oluyor. Söz konusu prim genel sağlık sigortası olduğu için emekliliğe, emeklilik yaşına herhangi bir olumlu olumsuz etkisi olmayacak. Bu noktada İsteğe Bağlı Sigorta kollarını seçenler 280 lira prim yatırarak hem sağlıktan faydalanabilecek, hem de emekliliklerine yansıyabilecek.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...