28 Kasım 2011 Pazartesi

Piyasalarda Kış Rallisi İçin Son 36 Saat


Bu haftanın ilk 3 günü önemli. Neden mi? Bazı yatırım bankalarının ve birçok hedge fonun yıl sonu kapanışları Kasım ayı. Godot’u bekler gibi bir süredir beklenen ama bir türlü gelmeyen ‘Kasım Rallisi’ için son 3 gün! Geçtiğimiz hafta gerileyen ‘varlık’ fiyatlarının bu seviyelerden kapatması birçok finansal kurumun performanslarını olumsuz etkileyecektir. Bunu en
aza indirmek isteyenler son 3 günde piyasaların daha doğrusu fiyatların toparlanması için en üst düzeyde çaba gösterecekler...

Geçtiğimiz hafta finansal piyasalar bir kez daha sarsıldı. İlk kez krizin Almanya’yı da etkileyeceği “farkedildi”! Alman Hazinesi çıkardığı 10 yıllık Bund’lardaki (Alman devlet tahvilleri) satış, ihraç rakamının altında kaldı. 6 milyar euroluk ihracın yüzde 39’unu Bundesbank (Alman Merkez Bankası) satın almak zorunda kaldı!

2 yıllık İtalyan bono getirileri yüzde 8’in üzerine çıkarken 10 yıllıklar yeniden yüzde 7 “eşiğinin” üzerine çıktı. Aslına bakarsanız İtalyan bonolarının verim eğrilerinin neredeyse tamamı yüzde 7 seviyesinin üzerine çıktı. (Türkiye’nin euro borçlanmasının neredeyse 150 baz puan üzerinde. Notumuz artsaydı da durum bundan çok farklı olmayacaktı) Alman Hazinesi’nin yaşadığı “başarısızlıktan”sonra, ‘en güçlü ekonomide bu sorunlar yaşanıyorsa, İtalya’da işler daha kötüleşebilir’ endişesine kapılan katılımcıların satışları, dönüp dolaşıp euroyu da vurdu. Euro/dolar paritesi Cuma günü 1.3213 seviyesine kadar geriledi.

Ortak tahvil bilmecesi

Geçtiğimiz hafta AB bölgesinde “ortak tahvil” çıkarma tartışmaları devam etti. Almanya halen daha buna yanaşmasa da artık bu opsiyonu inceler, değerlendirir oldu. Yine de istediği şartlar kabul edilmeden ‘he’ diyeceğini sanmıyorum ben! Diğer yandan “ortak AB tahvili” çıkarabilmek için AB ortaklık anlaşmasının değiştirilmesi gerekiyor ki bu hayli uzun ve meşakkatli bir süreç. (Anlaşma hazırlanırken nasıl olur da bu olasılıklar düşünülmez? İş hayatındaki anlaşmalarda zorunlu haller dahil, her türlü olasılık detaylı olarak böylesi anlaşmalarda yer alır. İş adamı ile bürokrat farkı burada da ortaya çıkmış durumda.) 

Wall Street Journal’in hafta sonu yayınlanan bir haberine göre, AB ülkeleri bu sorunu aşabilmek, akut hale gelen ve zaman konusunda ülkeleri sıkıştıran bu sorunu “ikili anlaşmalar” ile çözme yoluna gideceklermiş. 17 Euro Bölgesi ülkesi birbirleriyle anlaşma mı imzalayacak henüz daha net değilse de yine piyasaların yüreğine az da olsa su serpebilecek bir haber gibi görünüyor.

Bu haftanın ilk 3 günü önemli. Neden mi? Bazı yatırım bankalarının ve birçok hedge fonun yıl sonu kapanışları Kasım ayı. Godot’u bekler gibi bir süredir beklenen ama bir türlü gelmeyen “Kasım Rallisi” için son 3 gün! Geçtiğimiz hafta gerileyen “varlık” fiyatlarının bu seviyelerden kapatması birçok finansal kurumun performanslarını olumsuz etkileyecektir. Bunu en aza indirmek isteyenler son 3 günde piyasaların (daha doğrusu fiyatların) toparlanması için en üst düzeyde çaba göstereceklerdir. Aslında “zemin de müsait” buna. Son 2-3 haftadaki düşüşler çok ciddi orandaydı ve bu denli büyük düşüşlerin mutlaka bir düzeltmesi olur, olmalı da... Her ne kadar borsalar daha aşağı gidecekse de...

İlk 3 günde geçtiğimiz haftanın kayıplarının bir kısmının telafi edilmeye çalışıldığına şahit olacağız. Aşırı satımların ve/veya açığa satışların bir kısmının geri alınması söz konusu. Her ne kadar bu durum geçtiğimiz birkaç haftada satamayanlar için fırsat yaratsa da ‘yarın daha iyi satarım’ düşüncesi satışları bir süre erteyebilir. Bu da yükseliş çabalarının işini kolaylaştırabilir.

Bu hafta için önemli olabilecek seviyelere geçmeden önce hatırlatmakta fayda var. AB’nin “ortak bono” fikri de temelde sorunu çözemez, işe yaramaz! Kısa bir süre için rahatlama sağlar. O kadar! Bu rahatlama finansal piyasaları ‘Noel Baba Rallisi’ne’ kadar taşır mı? Emin değilim, şüphelerim var! Sonrasında varlık piyasalarının yeniden “deleveraging kaldıraçlı işlemlerin kapatılması” sürecine geri döneceğini düşünüyorum.

Gelelim bu haftaya...

Dışarıda S&P 500 ve Dow için geçtiğimiz kısa haftada kritik eşiklere gelindi, kapanışlar bu eşiklerin üzerinde oldu. Bu hafta için S&P’de 1.183, Dow Jones Endeksi’nde de 11.115 seviyesi önemli. Bu seviyelerin altına inilmesi durumunda S&P’de 1.110 ve Dow Jones’ta da 10.830 seviyeleri önemli destek seviyeleri olacak! Alman DAX Endeksi için ise 5.121 bu haftanın önemli destek noktası!

İçeride işler biraz daha karışık.

Dolar/TL geçtiğimiz hafta yeniden 4.40 “1 dolar + 1 euro” sepetinin kritik seviyesine hayli yaklaştı. Her ne kadar MB Başkanı Başçı, “Kurda çok büyük dalgalanma yok’ dese de seviye olarak yükseliş piyasalardaki gerginliği ve dalgalanmayı artırıyor!

Dolar/TL’de 1.9110 seviyesi önemli! Bu seviyenin aşılması bir yandan kurlarda “yeni rekor” getirirken, diğer yandan MB’nin stresini artıracaktır. Geçtiğimiz hafta PPK toplantısından “statükoyu koruma” kararı çıkmış olsa da bu hafta içinde Merkez’in “şapkasındaki tavşan üretme çiftliğinden” yeni tavşanlar ortalığa çıkabilir! Teknik olarak 1.9110 aşılacak - ve üzerinde günlük kapanış- olur ise sırada 1.9440 var! Suriye ile yaşanan gerginliğin artıyor olması kurlara yansıyabilir!

Ve İMKB... Yine diplerin geçtiğimiz hafta görüldüğü varsayımıyla... İMKB 100’de 51.745’in aşılması durumunda 53.650 seviyelerine kadar sürecek bir hareket görebiliriz. PKK’nın silah bırakması için “pazarlıkların” belli bir aşamaya gelmesi haberi sınırlı da olsa bu yükselişi destekleyebilir! Ancak bu hareket; dolar/TL kurlarındaki hareketlenmenin yeni rekorlara doğru ilerlemesi durumunda ertelenecek, hatta bir başka bahara kalabilecektir!

Belirtmemde fayda var! Geçtiğimiz haftayı dolar bazında 2.72 cent seviyesinin altında kapatmış olan İMKB’nin fasılalarla 2.20 cent seviyesine kadar geri çekilme ihtimali var! Bu seviyeye inilmesi ya hisse senetlerinin düşmesi ya da dolar/TL kurlarının artmasıyla gerçekleşebilir.

Ya da her ikisinin beraber yaşanmasıyla...

Ali Ağaoğlu - Vatan

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...