26 Ocak 2011 Çarşamba

Girişim ürünü : 50 gramlık ekmek



Ekmekteki büyük israfa dikkat çeken BESAŞ Genel Müdür Yardımcısı Can Aydoğan, ''Bunun önüne geçmek için 50 gramlık ekmek üretme kararı aldık. Çocuklara yönelik de besleyici bir ürün geliyor'' dedi.



Bursa Ekmek ve Besin Sanayi Ticaret AŞ (BESAŞ) Genel Müdür Yardımcısı Can Aydoğan, 50 gramlık küçük ekmek
üreteceklerini söyledi.

Aydoğan, BESAŞ'ın 1979'da Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde kurulduğunu hatırlatarak, 1982 yılında 2 adet tünel bantla üretime başlandığını kaydetti. Şu anda 5 tam otomatik tünel tipi sistemle üretim yapıldığının altını çizen Aydoğan, “Günlük 320 bin adet ekmek üretme kapasitesine sahibiz. Bünyemizde 96 kişilik bir ekip var. 80 kişilik de taşeron çalışanımız bulunuyor. 180 ekmek satışı yapan nokta, 210 bakkal ve market, 40 civarında şirket ve resmi kurumla çalışıyoruz” diye konuştu. Adoğan, Francala (normal), kepekli, tam buğdaylı, çavdarlı, ayçekirdekli ekmek ürettiklerini de dile getirdi.
Ruhsatlı yerden alın

400 gram normal ekmeği 50 kuruşa, diğer çeşitleri de 75 kuruşa sattıklarını kaydeden Aydoğan, özellikle tam buğday ekmeğin sağlık açısından oldukça faydalı olduğununa dikkat çekti. Aydoğan, “Ekmek oldukça hassas bir gıda ürünü. Bursa'da da tüm Türkiye'de olduğu gibi 'merdivenaltı' olarak tabir edilen kalitesiz, ruhsatsız yerlerde ekmek üretiliyor. Tüketici ekmeğin üretildiği yeri mutlaka sorgulamalı ve ruhsatsız yerlerden ekmek almamalı” dedi.

Gramajı kontrol edilmeli

Ekmek alırken dikkat edilmesi gereken noktalara da işaret eden Can Aydoğan, şöyle devam etti: “Tüketiciler ekmeği almadan önce mutlaka tartmalı yani gramajı kontrol etmeli. Tarım Bakanlığı kararına göre ekmeğin en az 300 gram olması gerekiyor. Bunun altında ekmek satılıyorsa geri iade edilmeli. Çünkü bu durum haksız kazanca neden oluyor. Fırınlara mutlaka hassas tartı konulmalı.''

Ciddi bir taleple karşı karşıyayız

BESAŞ bünyesinde küçük ekmek üretmeyi planladıklarını açıklayan Can Aydoğan, “Bu konudaki fizibilite çalışmalarımız devam ediyor. Küçük ekmek üretmedeki amacımız israfın önüne geçmek. Bu kapsamda 50 gramlık kepekli ve normal ekmek üreteceğiz. Yıl içerisinde projemizi hayata geçireceğiz” dedi. Aydoğan, yeni üretim için ek kapasite artırımı yapacaklarını ifade ederek, “Şu anda Ar–Ge laboratuvarımızda deneme amaçlı günlük 600–800 arası küçük ekmek üretiyoruz. Bunları sadece fabrika satış mağazamızda tüketicilere sunuyoruz ve ciddi bir taleple karşı karşıyayız. Bu nedenle 50 gramlık ekmeğe ilginin oldukça yoğun olacağını düşünüyoruz. Başlangıçta günlük 60 bin adet küçük ekmek üretmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

Çocukların gelişimine katkı

Ayrıca çocukların beslenme çantası için sağlıklı ve besleyici bir ürün üstünde Ar–Ge çalışmalarının devam ettiğini de açıklayan Can Aydoğan, bu kapsamda Uludağ Üniversitesi ile işbirliği yaptıklarını ve beslenme uzmanları ile ortak çalışmalara imza attıklarını söyledi. Aydoğan, özellikle çocukların gelişimine katkıda bulunmak için böyle bir projeyi hayata geçireceklerini anlatarak, şunları kaydetti: “Ülkemizde fındık, ceviz, üzüm, kayısı, incir gibi doğal olarak elde edilen gıda maddelerinin karışımı ile yapılmış özel bir fonksiyonel ekmek yapmayı arzu ediyoruz. Bu şekilde milli ekonomiye de katkı sağlamış olacağız. Burada tek amaç çocukların sadece karnını doyurması değil. Mevcut beslenme eksikliklerin bu ürünle aşılması. Bununla ilgili gerekli araştırma çalışmalarımız devam ediyor. Bu projemizi en kısa zamanda hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bununla büyük bir sosyal sorumluluk çalışması yapmış olacağız” dedi.

35 bin ekmek toplandı

'Ekmek Sepeti ile Ekmeğimizi Paylaşalım' kampanyasına ilginin çok yoğun olduğunu ifade eden Can Aydoğan, kampanyayı ihtiyaç sahibi insanlar için oluşturduklarını anlattı. Bursa'da ekmeğe muhtaç birçok kişinin bulunduğunu ifade eden Aydoğan, kampanya ile şu ana kadar 35 bine yakın ekmek toplandığını da sözlerine ekledi.

Olay - şule varol

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...