13 Aralık 2011 Salı

yeni girişim; hat sanatı


hat sanatı


Hat sanatına artan ilgi hat sanatçılarının da yıldızını parlattı. Yurtiçi ve yurtdışında Türk sanatçılarının eserleri yüksek fiyatlarla satılıyor. Yıllık satış hacmi 300 milyon liraya dayanan hat 

sanatı, kârlı bir yatırım alanı oldu.

Vatikan ve Londra'da üst üste düzenlenen sergilerle dünyaya açılan Türk hat sanatının yarattığı ekonomi göz kamaştırıyor. Öyle ki hat sanatçılarının çoğu, çağdaş ressamları geçmeye başladı. Çünkü ürettikleri eserlerin değeri her geçen gün artıyor. Bu durum rakamlara da yansıyor. Beş sene önce 50 milyon lira olanhat sanatının yıllık satış hacmi yüzde 300 artışla 200 milyon liraya dayandı. 

Pazardaki büyümede eserlerin prim yapması elbette büyük pay sahibi. Beş yıl önce 10 bin liraya satılan bir hat eseri, bu yıl 30 bin liradan alıcı buluyor. Bu primde yerli koleksiyonerlerin ilgisi kadar, iş dünyasında hızla yayılan Osmanlı ve İslam eserlerine yöneliş de etkili. 

Birçok işadamı artık Kuran yazmalarını evlerinin bir köşesinde nazarlık gibi bulundurmaktan çok, ofisinde en gösterişli mekânlara asıyor.

KOLEKSİYONERLER ARTIYOR

"Kuran'ı Kerim Mekke'de nazil oldu, Kahire'de okundu, İstanbul'da yazıya döküldü" derler. Yani hat sanatının doğumu ve gelişmesinde geçmişten günümüze hep en önemli merkez İstanbul olmuş. Bu durum günümüzde de aynı. 

Öyle ki çağdaş hat sanatı tüm dünyada İstanbul merkezli gelişiyor. Bu hafta Eko Sanat'ta Türkiye'nin en önemli hattatları arasında gösterilen; Gürkan Pehlivan, Levent Karaduman ve Ahmet Bursalı, Son beş yılda hat piyasasındaki gelişmeyi değerlendirerek söze giriyorlar. "Bugün fiyatlarımızı duyan bazı kişiler yüksek buluyor. Beş yıl önce beşte birine satıyorduk. Ama beş yıl sonra iddia ediyoruz birçok çağdaş resimden daha yüksek fiyatlara eser satacağız" diyorlar. "Hat sanatındaki gelişmeyi neye bağlıyorsunuz?" diye soruya;  Eski bir moda tasarımcısı olan Gürkan Pehlivan, "Maalesef uzun bir dönem özümüzü inkâr ettik ve Batı'ya döndük. İnsanlar ofislerine, işyerlerine hat asmaya çekiniyordu. Yanlış bir izlenim vermekten endişe ediyorlardı. Şimdi ise en görünen yerlere hilye-i şerifler ve hatlar asılıyor. 

Koleksiyonerlerin sayısı da her geçen gün artıyor. Üstelik kadınlar ve gençler de hat sanatına ilgi duymaya başladı" sözleriyle hat sanatına olan ilgiyi özetliyor.
YILDA 20 ESER

Hattatlar yılda yaklaşık 20 eser üretebildiklerini söylüyorlar. Eserleri ortalama 80 bin liradan satılıyor. Doha gibi merkezlerdeki müzayedelerde ise 50 bin dolardan alıcı buluyorlar. İtalyan, Amerikalı ve hatta Kanadalı koleksiyonerlerin de eserlerini aldıklarını ve büyük koleksiyonlarda yer aldıklarını dile getiriyorlar gururla. Özellikle Yahudilerin hatta olan ilgisini ise yatırım amaçlı olarak açıklıyorlar.

Afrika'dan gelen var


Hat sanatı tüm dünyada İstanbul merkezli gelişiyor. Ahmet Bursalı, çeşitli ülkelerden öğrencileri olduğuna değiniyor: "Afrika'dan, Pakistan'dan atölyeme geliyorlar. Hat yükselişe geçen bir sanat dalı."

İkiyıl boyunca dolular

Yılda 20 eser üretmek çok da fazla bir rakam değil. Ama çoğunlukla büyük ebat çalışıyorlar ve işlerini tasarımla süslüyorlar. "Eski ustalar hep aynı yazıları yazmış. Çağdaşların avantajı renkleri ve tasarımı da yazıya ekleyebilmeleri" diye aradaki farkı açıklıyorlar. 

Neredeyse iki yıl boyunca dolu olduklarını da söylüyorlar. Karaduman, "Şu an ancak aldığımız siparişleri yapıyoruz. Arada ufak ebat işler ya da çok isteyenlere özel işler de yapmaya çalışıyoruz. Ama yetişmiyor" diyor ve ekliyor: "İnsanlar büyük ebat eserler istiyor."

Burcu Aldinç - Sabah

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...