29 Haziran 2011 Çarşamba

Üzüm bağlarından 5 katı fazla verim alan proje gerçekleşti.

Fırat Kalkınma Ajansı ile Malatya Meyvecilik  Araştırma Enstitüsü tarafından hazırlanan ve il genelindeki üzüm bağlarından,  mevcudun beş katı verim elde etmeyi amaçlayan ''Bağcılığın Geliştirilmesi  Projesi'' tamamlandı.


         Proje, Meyvecilik Araştırma Enstitüsü'nde düzenlenen Bağcılık Bilgilendirme Toplantısı ile tanıtıldı.

         Enstitüsü Müdürü esini Battalgazi ilçesinde  kurdukları proje ile ilgili gerekli eğitimlerin tamamlandığını belirterek, bu  ünitenin faaliyete geçmesiyle bölgeye has yerel üzüm çeşitlerinin korunması, çoğaltılması ve yaygınlaştırılması sağlanarak, hastalık ve zararlılardan uzak bir  şekilde fidan üretilmesinin hedeflendiğini kaydetti.

         Zengin, bu proje sayesinde bölgenin iklim ve toprak yapısına uygun şekilde, Amerikan asma anacı üzerine aşılı, ismine doğru aşılı, tüplü ve çıplak köklü fidan üretimi yapılacağını vurgulayarak, çiftçilerin bu konudaki mağduriyetinin de giderilmiş olacağını söyledi.

         Su kaynaklarının yetersiz olduğu kıraç alanlarda bağcılığın teşvik edilmesiyle, bu alanların tarımsal üretime kazandırılacağına işaret eden Zengin, yelerinin ıslahını ve tescilini yapacaklarını belirtti.
        
         -BEŞ KAT DAHA FAZLA VERİM-

     
         Zengin, projenin getirisi ile ilgili olarak, ''İlimizde dekardan 250 kilogram üzüm elde edilirken, projeyle 1,5 ton üzüm alınması hedefleniyoalkınma Ajansı Genel Sekreteri Fethi Altınyuva ise ajansın bölgedeki faaliyetlerine başlayalı yaklaşık 1,5 yıl olmasına rağmen, kısa sürede bölgedeki çalışmalara katkı sunar bir pozisyona gelmiş olmasından dolayı mutlu
 olduklarını ifade etti. Altınyuva, şöyle dedi:



         ''Bölgemizde tarım sektörünün gelişmesi adına çok önemli. Proje, meyvecilikte hem Malatya hem diğer bölgeler için önem arz ediyor. Projenin bölgenin gelişmesine katkı sunmasını, önemli bir adım olmasını temenni ediyoruz.''

         Bilgilendirme toplantısına, Tarım İl Müdürü Hamit Aygül, Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr.Alper Durak ve üreticiler katıldı.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...