13 Ocak 2011 Perşembe

Üniversite eliyle Nano Temizlik, Türkiye'de bir ilk.



Nano teknoloji alanında yaptığı çalışmalarla Türkiye'de en fazla patent üreten ikinci üniversite olmayı başaran Akdeniz Üniversitesi, bu alanda elde ettiği bilgi birikimini temizlik ürünleri sektörüne taşımaya hazırlanıyor.

Uygulandığı yüzeyleri suya, çizilmeye, bakteri oluşumuna karşı koruyan nano partikülleri ''Nanofob'' adıyla piyasaya sürmeye hazırlanan Akdeniz Üniversitesi, bu amaçla Türkiye'nin ilk üniversite fabrikasını kurmak için
de gün sayıyor.

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitelerin geliştirdikleri bilimle toplumların refah düzeyini yükseltmek misyonuna sahip olduklarını söyledi. Bilimin insanlığa hayatı güzelleştirme fırsatı sunduğunu belirten Kurtcephe, Akdeniz Üniversitesinin de bilimadamlarının yaptıkları özel çalışmalar sayesinde ürettiği patent sayısında Türkiye'nin ikinci büyük üniversitesi haline geldiğine dikkati çekti.

Akdeniz Üniversitesinin ürettiği patentlerin ürünlerini kamuoyunun hizmetine sunmak için yoğun çalışmalar yürüttüğünü belirten Prof. Dr. Kurtcephe, şöyle konuştu:

''Akdeniz Üniversitesi, nano teknolojiyle üretilen ürünümüzün piyasaya sürülmesi amacıyla Türkiye'deki üniversiteler arasında ilk fabrikayı kurma çalışmalarını bitirme aşamasına gelmiş durumdadır. İnsanlarımız teknolojinin tüm imkanlarından faydalanabilsinler istiyoruz. Bu ürünler nano teknolojinin eseri. Her türlü cismin yüzeyini kaplayarak birden çok fonksiyonu yerine getirecek bir ürün. Kaplandığı yüzeyde su tutmuyor, bakteri barındırmıyor, kötü kokulara engel olma gibi fonksiyonları var. Temizlikten sağlığa birçok alanda kullanılabiliyor. Bu ürün sayesinde ev hanımları 3 ay boyunca ellerini hiçbir şeye sürmeden yaşayabilirler. Örneğin 3 ay boyunca cam veya halı silmeyebilirler.''

Kurtcephe, şu anda teknokentlerde üretilen patentlerin ürüne dönüştürülmesine imkan sağlayan yasanın Meclis'ten çıkmasını beklediklerini kaydetti.

Yasanın çıkmasını, ''eli kulağında'' diye nitelendiren Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, ''Bu yasa çıkar çıkmaz çalışmalarımız daha da hızlanacak. Yasanın çıkmasının ardından 4 ay sonra her Türk bireyinin kullanacağı şekilde Nanofob'u hizmete sunacağız'' dedi.

Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, Antalya Teknokenti'ndeki Nanoen Arge adlı firma tarafından üretimi gerçekleştirilen ürünün satışından elde edilecek gelirin de yine üniversite yararına kullanılacağına değindi.
Bu şekilde daha büyük bilimsel projelere imza atacaklarını anlatan Kurtcephe, ''Büyük bilimsel projeler yaparak, teknolojilerin yarıştığı bu çağda ülkemizi daha güçlü, müreffeh bir güç haline getirecek bilimsel kaynakları yaratma fırsatını bize vermiş olacak. Bu ürünün ortaya çıkmasıyla sadece Türk değil, dünya piyasasından da önemli bir pay alacağımızı düşünüyoruz'' diye konuştu.

-3 AY KORUMA SAĞLIYOR-

Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokent AŞ Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Helvacı, Antalya Teknokenti'ndeki Nanoen Arge adlı firma tarafından geliştirilen teknolojiyle, nano partiküllerin kaplandıkları yüzeyde su geçirmez, bakteri barındırmaz, koku oluşturmaz bir tabaka oluşturduğunu anlattı.
Kaplanacak yüzeyin ahşap, cam, deri ya da kumaş olabileceğini belirten Helvacı, ürünün kullanılmasının ardından nano partiküllerin yüzeye 3 ay süreyle koruma sağladığına dikkati çekti.
Teknokent bünyesinde kurulacak fabrikada bu ürünün seri üretimine başlayacaklarını ifade eden Mustafa Helvacı, ilk etapta ayda 10 bin litre üretim hedeflediklerini bildirdi. Helvacı, çikolata, limon ve çilek kokulu ''Nanofob'' adlı ürünün 50 mililitreden 19 litreye kadar çeşitli boylarda üretileceğini, vatandaşların kullanmak istedikleri yüzeyin genişliğine göre istedikleri boyda ürün satın alabileceklerini açıkladı.
Ürünün market raflarında yerini bulabilmesi için 4691 sayılı Teknokentler Yasası'nı beklediklerini ifade eden

Mustafa Helvacı, şöyle konuştu:

''Bu yasa, teknokentlerle ilgili. Teknokentlere sağlanan avantajlar 2013 yılında bitiyordu. Şimdi 2023'e kadar uzatılmasını öngören bir yasa çıkıyor. Üretilen, patenti alınan, teknokentte geliştirilen prototipin teknokentte üretilmesi de bu yasada yer alıyor. Yasa çıkmak üzere. Her türlü hazırlığı yaptık. Yasa çıkar çıkmaz, ürünü piyasaya sürmek için harekete geçeceğiz.''

Nanofob'un yasa çıktıktan sonraki 4 ay içinde market raflarındaki yerini alacağını anlatan Helvacı sözlerini şöyle tamamladı:

''Bir üniversite bünyesinde patentlenen teknolojinin, fabrika aracılığıyla ürüne dönüşmesi, Türkiye'de bir ilk. Bu kapsamda ilk kez bir üniversitenin fabrikası olacak. Amacımız teknokent olarak bir üniversitenin patenti ürüne dönüştürüp halkın yararına sunduğunu bilimadamlarımıza, öğrencilerimize göstermek.''

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...