15 Ocak 2011 Cumartesi

Girişimcilere araştırılacak ürün. Gördes'in umudu zeolit.

zeolit
Organik tarımdan, deterjan endüstrisine, besicilikten, endüstriyel atıkların temizlenmesine kadar 150 farklı alanda kullanılan zeolit madeninin dünya rezervlerinin yüzde 75'ini Türkiye, Türkiye rezervlerinin de yarısından fazlasını

Manisa'nın Gördes ilçesi karşılamaktadır.

Gördes Belediye Başkanı Muhammet Akyol, yaptığı açıklama- da, ilçenin nikel ve zeolit madenleri bakımından çok zengin olduğunu ve yakın zaman içinde ilçeye büyük yatırımlar beklediklerini söyledi.

Zeolitin dünya rezervlerinin dörtte üçüne sahip olan Türkiye'nin en şanslı ilçelerinden biri olduklarını, zeolit madeninin yarısından fazlasının ilçede bulunduğunu ifade eden Akyol, Gördes'te halen zeolit çıkaran 4 işletmenin bulunduğunu kaydetti.

Zeolit madenlerinden çıkarılan zeolit mineralinin, kırılıp paketlenerek Türkiye'nin her yerine ve 30 ülkeye gönderildiğini, ancak arzularının zeolitin ayrıştırma ve işlemesinin de ilçede yapılması olduğunu ifade eden Akyol, şöyle konuştu: ''Bunlar olursa ilçemizin ekonomik anlamda kalkınmasına ciddi katkılar sağlanmasını umut ediyoruz. Bölgeye Zorlu grubunun da aralarında bulunduğu büyük yatırımlar söz konusu, ilçede ciddi bir istihdam yaratılabilir. 

Burada bir Zeolit Enstitüsü kurulmasını istiyoruz, ayrıştırma işlemi yapılarak o şekilde satışı yapılırsa, ekonomiye katkısı çok daha büyük olacak. Nikel madeni de önceleri ham olarak ihraç ediliyordu, şimdi tesis kurmak için Gördes'i seçtiler. Zeolit için de aynısını bekliyoruz. Zeolit için işletmecileri ve yatırımcıları davet ediyoruz. İstanbul'un taşı toprağı altınsa, Gördes'in de taşı toprağı zeolit, ilgilenenlere duyurulur.''

Akyol, zeolit madeninin en olumlu yönünün, çıkartılırken insan ve çevre sağlığına zarar vermemesi olduğunu da belirterek, bölgede özellikle mide rahatsızlığı bulunanların suda zeolit eriterek içtiklerini söyledi.
ZEOLİT
  • Kelime olarak ''kaynayan taş'' anlamına gelen zeolit, tarım sektöründe verim artırmaya yönelik gübre hazırlanmasında, kimyasal içermeyen toprak hazırlanmasında, tarımsal alanlarda iyileştirme uygulamalarında, toprak kirliliği ve kontrol uygulamalarında, ormancılık sektöründe kurak ve fakir alanlarda fidan yetiştirilmesinde, sebze ve meyvelerin çürümesini engellemede, hububat ambarlarında nem ve haşere kontrolünde, sebze ve meyvelerin çimlenmesinde kullanılıyor.
  • Zeolit, hayvancılık sektöründe ise besicilik ve kanatlı hayvan yemlenmesinde, hayvansal atıklarda koku gideriminde, hayvan çifliklerinde sağlık koşullarının iyileştirilmesinde, balık çiftlikleri ve su kültüründe oksijen üretiminde önemli rol oynuyor.
  • Ekolojik denge açısından önemli olduğu belirtilen zeolit, çevresel kirliliğe neden olan sanayi fabrikalarının atıklarında, çevresel yalıtım izolasyon sağlanmasında, petrol sızıntılarının temizlenmesinde, baca gazlarının temizlenmesinde, radyoaktif atıkların temizlenmesinde, çöp ve katı atık alanlarının çevresel zararlarını absorbe etmede, atık sulardaki amonyağın filtre edilmesinde, çöp alanlarındaki sızıntı suyunun absorbe edilmesinde, endüstriyel alanlarda bakır, kurşun, arsenik gibi alaşımların sertleşmesi, boya, cam, tekstil, pigment uygulamalarında atık sulara karışan arseniğin absorbe edilmesinde kullanılıyor.
  • Enerji sektöründe de kömürün yakılmasıyla elde edilen elektrik enerjisinin oluşumunda oluşan oksijensiz ortama ve patlayıcı gazlara engel olmak ve oksijen sağlamak amacıyla, endüstriyel enerji alanında karbondioksit açığa çıkaran ortamlarda absorbe yeteneğiyle saflaştırma uygulamalarında, petrol ve gazların rafine edilmesinde, güneş enerjisinden yararlanmak amaçlı uygulamalarda ısı transferi sağlamak amacıyla, beyaz eşya imalatında katalizör ve kurutma amaçlı kullanıldığında enerjiden yüzde 25 tasarruf ve daha kaliteli kurutma sağlamak amacıyla zeolit kullanılıyor.
  • Zeolit, belirtilenlerin dışında, madencilik sektöründe çeşitli madenlerin aranması, kağıt endüstrisinde dolgu malzemesi olarak ve daha hafif ve dayanıklı kağıt üretimi, ishal ve ülserin tedavisi, tendeki kesik ve yaraların iyileştirilmesi, bakterilerin absorbe edilmesinde ameliyathanelerde, çimento ve beton üretiminde daha dayanıklı yapılaşmalarda özellikle çimento katkı maddesi olarak, deterjan üretiminde, çim sahaların da aralarında bulunduğu alanlarda yoğun şekilde kullanılıyor. (AA)

 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...