16 Ocak 2011 Pazar

Büyük marketler 60 günde üreticiye parasını ödeyecek



Üreticilerden aldıkları ürünlerin bedelini 60 gün içinde ödeme zorunluluğu geliyor

Geçtiğimiz hafta uzlaşma komisyonunun yaptığı çalışmada büyük marketlerin, üretici ve tedarikçilere ödemelerini en geç 60 günde yapmaları konusunda bir düzenlemenin Türk Ticaret Kanun Tasarısı'na
konulması tartışılmış daha sonra vazgeçilerek bunun başka bir yasa ile TBMM gündemine getirilmesi kararlaştırılmıştı. Retail türkiye'nin haberine göre ancak, daha sonra yapılan bir çalışma ve hazırlanan önerge ile bu konudaki düzenlemenin tasarının 'ticari hükümlerle yasaklanmış işlemler ile mal ve hizmet tedarikinde geç ödemenin sonuçları' başlıklı 1530. maddesine konulması kararlaştırıldı. Bu konuda iktidar ve muhalefetin uzlaşmasıyla ortak bir önerge hazırlandı.

Önerge, Avrupa Parlamentosu'nun ile Konseyin 19 Haziran 2000 tarihli ve 2000/35/EC Sayılı, geç ödemelerle mücadele yönergesini değiştiren ve 2011 yılında AB Gazetesi'nde yayımlanacak olan yönerge esaslan çerçevesinde hazırlandı. Yönergenin kamu kurumlarının ödemeleriyle ilgili düzenlemeleri önergeye yansıtmadı. Yapılacak düzenleme ile üreticiler, KOBİ'ler, fatura ya da eşdeğer ödeme talepleri karşılığı hizmet veren ticari isletmeler ile kişiler, şartları dayatma konumlan güçlü ticari isletmeler, özellikle market, süper market, hipermarket gibi alış veriş merkezleri karşısında korunmaları amaçlanıyor.

Önergenin gerekçesinde, finansal açıdan çok güçlü olmayan üretici, KOBİ ve benzeri işletmelerin teslim ettikleri malların ve hizmetlerin bedellerini zamanında alarak ekonomik yapılarının güçlendirilmesine yardıma olunmasının hedeflendiği kaydedildi. Birçok büyük ve güçlü ticari işletmenin geç ödemeyi bir finansman aracı olarak kullandığı bu durumun AB yönergesinde de yer aldığına dikkat çekilen önergede "Ancak bu araç marketlere, süper marketlere, hipermarketlere ve benzeri güçlü ticari işletmelere mal ve hizmet verenleri çok güç durumda bırakmakta, finansal durumlarını sarsmakta, hatta iflasa da sürüklemektedir. Düzenleme bu kötü uygulamanın önüne geçmek için öngörülmüştür" denildi.

habertürk

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...