28 Ocak 2011 Cuma

asgari ücret mahkemelik oldu

asgari ücret



Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası (BATİS), asgari ücretin bin 460 liraya çıkarılması için Bursa İş Mahkemesi’nde dava açtı.

Bursa Adliyesi önünde basın açıklaması yapan BATİS Genel Başkanı Metin Burak, 1951
yılından 1967 yılına kadar asgari ücretin mahalli komisyonlar tarafından belirlendiğini söyledi. Ardından merkezi bir komisyon oluşturulduğunu hatırlatan Burak, bölgelere göre farklı asgari ücret tespit eden komisyonun, Anayasa Mahkemesi’nin bölgesel asgari ücreti eşitlik ilkesine aykırı bularak iptal ettiğini kaydetti.

1989 yılından sonra ülke çapında tek bir asgari ücret uygulamasına geçildiğini dile getiren Burak, şöyle konuştu: "O tarihten bu yana asgari ücret, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda 5 işçi, 5 iş veren ve 5 hükümet temsilcisinden oluşan, merkezi nitelikteki asgari ücret komisyonu tarafından bütün iş kollarını kapsayacak şekilde belirleniyor. Asgari Ücret Yönetmeliği’ne göre, asgari ücret, ’işçilere normal bir çalışma günü karşılığı ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücret’ olarak tanımlanıyordu. Ancak bu tanıma 2001 yılında eklenen cümle ile yukarıda gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi sayılan zorunlu ihtiyaçlar ortadan kaldırmıştır."

Burak, Ocak 2000’de 82,42 lira olarak belirlenen asgari ücretin, kamuda en alt kademede hizmetli olarak çalışan bir memur ile arasında sadece 37,27 lira fark bulunduğuna işaret etti.
Ocak 2011 tarihinde kamuda en alt kademede hizmetli olarak çalışan bir memurun maaşının bin 460 liraya ulaştığına dikkat çeken Burak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Aynı tarihte özel sektörde üretimde çalışan bir işçi için asgari ücret, 629,95 lira olarak belirlendi. Üreten işçiyle, hizmetli bir memurun arasındaki aylık ücret farkı ve eşitsizlik 830,05 liraya çıkartılmıştır. Ülkemizde kişi başına düşen milli gelir yükseliyor, ama ne hikmetse işçinin asgari ücreti her geçen gün açlık sınırının altına düşüyor. Çalışanlar arasında farklı muamele ve eşitsizliğin ortadan kaldırılması için özel sektörde asgari ücretle çalıştırılan, milyonlarca işçinin asgari ücretini, kamuda en alt kademede çalıştırılanın maaşı olan bin 460 liraya çıkarılması için Bursa 6. İş Mahkemesinde dava açtık."

Burak, milyonlarca aile için büyük önem taşıyan davanın sonucunu umutla beklediklerini kaydetti.

vatan


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...