28 Aralık 2010 Salı

bir milyon kişiyi iş sahibi yapacak proje

Çalışma Bakanlığı, her yıl 200 bin kişi olmak üzere 5 yılda toplam bir milyon kişinin sanayide ara eleman olarak iş sahibi olmasını hedefleyen 'Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri-Beceri'10' adlı bir proje başlattı. Sanayicinin ihtiyaç duyduğu elemanlar Türkiye genelindeki 111 meslek lisesinde açılacak kurslarda
yetiştirilecek.

-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, finansmanını İşsizlik Fonu'nda biriken paradan sağlayacağı, yılda 200 bin kişi olmak üzere 5 yılda 1 milyon kişiyi sanayide istihdam etmeyi planlayan bir projeyi uygulamaya koydu. 'Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) - Beceri'10' adını taşıyan projenin bugüne kadarki diğer kurslardan ayrılan yanı, doğrudan sanayicinin ihtiyaç duyduğu sahalarda eleman yetiştirecek olması. Elemanların yetişeceği, kursların açılacağı yerler Çalışma Bakanlığı'nca belirlenen 111 endüstri meslek lisesi ve teknik lise. İstihdamla ilgili bu büyük projenin duyurusu Türkiye'nin en büyük şirketlerini bünyesinde toplayan İstanbul Sanayi Odası'nda dün yapıldı. Projenin mimarı Çalışma Bakanlığı bürokratları, yüzde 10 fire verse dahi 5 yılda bu projeyle 900 bin kişinin işbaşı yapacağı iyimserliğine sahip.
Beceri projesinin tanıtım toplantısını İstanbul Sanayi Odası'nda yapan Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, bu projeyle doğrudan piyasanın ihtiyacına uygun eleman yetiştirip istihdamının sağlanacağını söyledi. Bakan Dinçer, "Biz artık şu duvarı yıkıyoruz: Toplumun ve piyasanın ihtiyaçlarından uzak, teorik eğitimden uzaklaşıyor ve ihtiyaca odaklanmış bir programı hedeflemeye başlıyoruz. Bugüne kadar mesleki eğitimle ilgili, hatta üniversite eğitimiyle ilgili en ciddi eleştiriler, toplum hayatının, toplum gerçeklerinin dışında kalması ve piyasa ihtiyaçlarına cevap vermemesidir. Bu proje mesleki eğitimin piyasa ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yapılmasının önemli bir adımı olarak görülmelidir." dedi.
Meslek kurslarını sanayi ve ticaret odalarının talepleri doğrultusunda açacaklarını hatırlatan Dinçer, ortaya çıkan kamu-özel sektör işbirliğini şöyle özetledi: "Biz bakanlık olarak direksiyondan kalktık, ticaret ve sanayi odalarını, TOBB'u direksiyona oturttuk. Bu proje somut bir şekilde bunu gösterecek. Ticaret ve sanayi odası başkanlarının her ilde bizatihi işin başında olduğu, mensuplarının ihtiyaçlarını belirlediği ve ona uygun eğitim biçimiyle 'şu kabiliyette insanı biz de istihdam edelim' dediği bir noktaya geldik. Biz müfredatı ve ihtiyacı belirlemiyoruz. Biz finansmanı sağlıyoruz. İşadamlarımız bu işin yöneticisi konumunda, kendileri karar veriyor, uyguluyor ve istihdam ediyor."
Kahvehaneler işsiz doluyken sanayide çalıştıracak kalifiye eleman bulamadıklarını belirten Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, "Bundan daha büyük bir proje olamaz. Bugüne kadar uygulanmış en somut proje. Sanayicilerimize sesleniyorum: Ne olur bunun farkına varın." dedi. Projenin tanıtım toplantısına ev sahipliği yapan İstanbul Sanayi Odası Başkanı Tanıl Küçük de, "Türkiye olarak, kriz yılı 2009'un ardından, 2010'u, etkileyici, dikkat çekici bir büyüme performansıyla kapatıyoruz. Paydaşlarıyla, hedefleriyle, süreç adımlarıyla bu proje büyük önem arz ediyor." diye konuştu. EKONOMİ SERVİSİ
Kurslar meslek liselerinde açılıyor
Çalışma Bakanlığı bu proje için 81 ilde seçilen 111 endüstri meslek lisesi ve teknik lisede 88 milyon lirası donanım ve 4 milyon lirası eğiticilerin eğitimi olmak üzere 92 milyon lira yatırım yaptı. 19 il de işgücü piyasası ihtiyaç analizi yapılarak iş verene, hangi nitelikte eleman istediği soruldu. 19 ilde 2 bin 235 şirket projeden 20 bin 616 stajyer talep etti. 9 ilde ise 5 bin sanayiciye ulaşıldı. Çalışma Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de bu yıl eylül sonu itibarıyla 953 bin kişi yeni iş sahibi oldu. Türkiye'nin bugünkü istihdam oranı yüzde 44. Bunu yüzde 45'e çıkarmak için 600 bin kişinin istihdamı gerekiyor. Ekonominin her yıl yüzde 6 büyümesiyle bu istihdama erişmek mümkün.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...