18 Aralık 2010 Cumartesi

1000 kişiye iş kapısı

 

Güney Koreli çelik devi 350 milyon dolar yatıracak, 1000 kişiye iş kapısı açacak

Ekimde 24 milyon dolarlık yatırımla Bursa’da üretime başlayan Güney Koreli küresel demir-çelik devi Posco, 350 milyon dolarlık ikinci bir yatırım kararı aldı. Bu kez Kocaeli’nde paslanmaz çelik tesisi kuracak Posco, ilk etapta 1000 kişiye istihdam sağlayacak.
BAŞBAKANLIK Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Dr. Hüseyin Aslan’ın ‘önümüzdeki günlerde dev bir yatırım açıklayacağız’ diyerek sinyallerini verdiği yatırım kararı açıklandı. Ekim ayında Bursa’da ilk yatırımını yapan dünyanın üçüncü büyük çelik üreticisi Güney Koreli Pohang Iron and Steel Company (Posco) şimdi de 350 milyon dolarlık yatırımla Kocaeli’nde paslanmaz çelik tesisi kuracak. Greenfield olarak tabir edilen sıfırdan yatırımla Kocaeli’nde hizmete alınacak paslanmaz çelik soğuk haddeleme tesisi, ilk etapta 1000 kişiye istihdam olanağı sağlayacak. 2011’in ilk yarısında temeli atılacak tesiste yıllık 200 bin mt’luk üretim gerçekleşecek.

Türkiye’nin 2000 yılında 90 bin mt olan ve 2009 yılında 210 bin mt’a ulaşan paslanmaz çelik ihtiyacını dikkate alarak yola çıkan Posco’yu yakın takibe aldıklarını ifade eden Hüseyin Aslan, yatırımla ilgili şunları söyledi: “Bu yatırım sayesinde, ithalat yoluyla karşıladığımız paslanmaz çelik ihtiyacı yakın gelecekte ülkemizde üretilecek. Türkiye Posco yatırımıyla bir üs haline gelip, Doğu Avrupa, Orta Doğu ve BDT ülkelerine son derece stratejik bir sektörde hitap edecek.”

Erdoğan G. Kore’de görüştü

Makro göstergeler ve nitelikli iş gücünün yatırım için Türkiye’nin seçilmesinde önemli rol oynadığını dile getiren Hüseyin Aslan, “Ajans olarak 2008’de G. Kore seminerimiz sırasında attığımız tohumların karşılığını bugün görüyoruz. Bursa tesisinin açılışının hemen ardından gelen karar sürecinin bu derece hızlanmasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kasımda Güney Kore’de gerçekleşen G-20 toplantıları sırasında Ajans’ımız tarafından düzenlenen bir toplantıda Posco CEO’su Chung Joon-yang ile görüşmeleri oldukça etkili oldu” diye konuştu. Posco CEO’su Chung Joon-yang ise “Türkiye’de aldığımız yatırım kararı, POSCO’nun yüz yıllık tarihinde büyük önem taşıyor” dedi. Projenin gerek Türkiye gerekse Posco açısından son derece verimli olacağına inandıklarını belirten Chung Joon-yang, Türkiye ve Güney Kore arasında var olan geçmişe dikkat çekerek, “Türkiye yatırımımız, bölge açısından da itici güç olacak. Bu projenin hayata geçirilmesi için bizlere her etapta son derece önemli katkılarda bulunan Başbakanlık Yatırım Ajansı’na ve bizzat görüşme fırsatı bulduğum Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a desteklerinden dolayı teşekkür etmek isterim” diye konuştu.

Küçük yatırımlar, devasa boyutlara ulaşabiliyor

POSCO’nun Türkiye’de gerçekleştireceği bu yatırımı küresel büyüme çabalarında bir kilometre taşı ve büyük sıçrama olarak gördüğünü belirten Hüseyin Aslan, şöyle konuştu: “Dünyaca tanınan bir kuruluşun yatırım için Türkiye’yi seçmesi, küresel yatırımcılar nezdinde ülkemizde var olan fırsatlara bir kez daha dikkat çekecek. Nispeten küçük adımlarla başlayan yatırımlar, orta vadede devasa boyutlara ulaşabiliyor. Posco’nun İzmit, Kocaeli için aldığı bu yatırım kararı, buna en yakın örneklerden biridir”

20 ülkede 36 tesis
1968’de kurulan Seul merkezli Posco, otomobil ve gemi üretiminde iddialı Güney Kore’nin ekonomik gelişmesinin lokomotiflerinden.
Şirketin yıllık üretim kapasitesi 32.3 milyon mt.
Dünyanın üçüncü büyük çelik üreticisi olan firmanın 20 ülkedeki 36 tesisinde 17 bin kişi çalışıyor.
2010 yılı cirosu 27.9 milyar ABD dolar.
POSCO, Forbes Global listesinde 137. sırada yer alıyor.
Milliyet

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...